Кохання чи пристрасть?

А сьогодні моя публікація розпочнеться зі спогадів...
так от, розповім  про один факт: років так 5-ть назад я мала прозвисько "філолог", але попри власні переконання та наполегливість родичів у цьому питанні - категорично (на той час) відреклася від можливості навчатись подібним дисциплінам. Але зацікавлення, та, можливо, гени якісь лишились і, тематика правильної вимови, лексикикології, пунктуації та правопису є актуальними поняттями для мене і зараз.
 Отже, як зазначалось у одній із попередніх публікацій, під гаслом "нестримна цікавість до сучасної української прози", нещодавно, я "відкрила" для себе львівську письменницю Наталку Сняданко. І це публікація буде саме про одну з її книг.Варто зазначити, що автор - філолог за освітою, закінчила Львівський та Фрайбурзький університети.

  Книжечка, яка красувалась у моїх руках, протягом минулого тижня, має назву "Колекція пристрастей, або пригоди молодої українки", дещо пікантна, але  достатньо цікава,

по-перше, інтригуюча назва (яка насправді виправдує написане та є особливістю Наталки Сняданко);
по-друге, це пригодницька історія;
по-третє, книга, написана рукою філолога (осмислюючи при цьому правильне вживання деяких слів у певних контекстах і т. п.) не може не зачепити людину, яка має подібні нахили (обгрунтовую свій вибір).
 Варто зазначити, що у цьому творі, автор і справді "колекціонує" моменти з інтимного життя, проте
 гармонійно поєднуючи їх із деталями з життя головної героїні, її начання і проживання у німецьких містах, ментальністю німців, їх принципи та звичаї; також цікаво читати про особливості італійців, змішані шлюби - про це ні в якому підручнику не прочитаєш - це можна тільки зрозуміти переживжи, а читаючи цей роман, Наталка Сняданко пропонує використати таку можливість - не покидаючи дому.
   Ще більш важливим питанням, яке хоче зачепити автор є різниця між коханням та пристрастю, надячи приклади стосунків головної героїні, які дещо перекликується із ситуаціями з життя кожного з нас (щодо мене - то точно), і кожен з має навчитись розрізняти, перш за все для себе, такі поняття, щоб знати, коли насправді варто зупитинись, а коли - продовжити  рух вперед.
 Як бонус, оскільки це книга написана справжньою галичанкою, по закінченню роману є спеціальні додатки, які ознайомлять допитливого читача з образом справжньої галичанки, її вимогами до майбутнього обранця, традиціями, якими керуюється її сім'я, а також говіркою, яка є часто незрозумілою для "чузоземця", який навідався до Галичини навіть з іншої області.

Коментарі

Популярні публікації