Як щодо смажених помідорів?

перш за все - ця книга - найкраще з того, що я будь-коли читала.
так-так, звісно, читацький "досвід" у мене невеликий, проте книга справді варта уваги.
Отже, презентую Вам чудову книгу "Смажені зелені помідори в кафе Зупинка", автором якої є Фенні Флегг. Бажання прочитати "Помідори" виникло роки 3 назад, оскільки часто бачила цю книгу в особливих рекомендаціях, до прикладу, таких як "Ліки від нудьги" та списку бестселлерів New York Times. Але на полицях ураїнских книгарень знайти її було не можливо, але милулого року вона була видана цю книгу українською! і ось - я її щаслива власниця =)
 і з впевненістю можу сказати, прочитавши цю книгу, - так!, вона "заворожує", інколи здається, що життя героїв, описане в книзі, - цікавіше від власного.
p. s. буває по-різному, але відволіктись "дольку" хорошої прози, (тим паче такої! - варто).


коротко по сюжету:
країна, описана у "Помідорах" - Америка ХХ ст. ( період Першої світової, Великої депресії та Другої світової війни); послідовіність подій - хронологічно сплутана: ми опиняємось у будинку престарілих, де одна старенька жіночка згадує про своє життя, розповідаючи випадковій пані, яка згодом стає її коліжанкою.
p. s. а чи не дивно те, що зазвичай книги, які повертають до життя і дають насправді позитивну енргію для руху вперед - зазвичай описують події зовсім не звичайно-легкі та невимушені, а навпаки - складні життєві ситуції, які долоє герой. а ти порівнюючи його проблеми зі своїми розумієш - що у тебе взагалі - дріб'язок, у тебе - порівняно немає проблем взагалі...

 Одним зі найяскавіших спогадів із життя старої жінки були події, які відбувалися у кафе "Зупинка" у містечку Вісл-Стоп (штат Алабама). Цей заклад - розташований поряд із розв'язкою залізничних колій, і тут зазвичай було гамірно та смачно!
 Власницями були дві жінки, одна з яких - Іджі -  мала відмінне почуття гумору (*своїми витівками і розбавляє та по-особливому насичує книгу!) та Рут - справжня красуня з розважливою вдачею.
 У книзі яскраво висвітлено проблеми расової дискриманації (гноблення кольорових), бідних та багатих, сімейних цінностей (як приклад - сім'я Тудгудів), складного та відважного вибору (Сипсі, Рут, Іджі ),  а також тут є багато таємниць!(інтрига зберігається до кінця книги - і ніяк по-іншому)), сили волі та веселощів!)

Коментарі

Популярні публікації