Ранок по-закарпатськи))


Доброго ранку!
до ніку "olkakavova" можна ще й сміливо додати - ранкова,
Ці зимові дні - для мене святкові, а причиною цього - є саме життя.
Ось вже менило пів року віколи я змінила фізичне місце проживання і оселилась в Ужгороді.
На мою думку, тільки тоді можна скласти враження про місто, коли насправді в ньому поживеш, для мені і Ужгорода - потрібно було - пів року!
У цій статті-публікації так і хочеться трохи розповісти про те, що дізналась про Закарпаття, мадярів, та з чим у мене тепер асоціюється м. Уж.
Окрасою міста звичайно є мальовнича річка, яка ніби розділяє місто на дві частини.
а як не дивно - люди, що живуть на Бамі(по той бік Ужа) - трохи інкакші,
ніж ті - хто живуть у Новому районі (з перших днів - для мене це був Новий Львів - і вже тому став рідним),
найманше хочеться писати нудної теорії, на зразок - підуть туди - побачите - те- то.
лемт-ту-то(так кажуть тут, коли немає, що додати)).
але коли вже згадала про райони - то про Радванку - вимушена згадати - це поселння, де живуть ради (місцеві цигани), і як у Львові - Сихів - де краще не вештатись ввечорі самій,
тут те ж - якщо пригод тобі вистачає. Але саме - на Радванці 


- є..., кар'єр - і, самі розумієте, без мене влітку там не обійшлося)).
*і звичайно відмінною рисою - для міста є мініатюрні фігурки, які по-особливому привертають увагу)

   Про місцеву говірку:
хм, спочатку - незрозуміло і взагалі-взагалі не ясно,
а зараз - деякі словечка "проскакують", назразок "добрий рано...",  як схвалюють твій вчинок, слова, певну подію - скажуть - "добрі" (замість - добре), "айно", "йоу", а ткож довелось познайомитись із такими як:"звідаю" (запитаю), "ми ся полюбило" (подабається), "перебачте" (вибачте), "годен (не годен)" (здатний), "мачка" тут, це - кицька,  а також багато угорських слів використовується тут на щодень.
 Місцеві жителі Закартаття - справжні гурмани і, оскільки - це ранкова публікація - то розпочнетсься вона - ммм, ароматною кавою - тут - це еспрессо (традиційну закарпатську каву Вам заварят в гейзерній кавоварці), о, і не ображайтеся, якщо замовите каву - а вам принесуть зовсім-зовсім мало, чорну і міцну (подізріюю, що кава - відображає душу закарпатського чоловіка - виважену, сміливу, насичену...)!


я навчилась готувати подібну - раджу і Вам спробувати)

 Що ж про їжу - то варто скуштувати те, що приготує вам місцевий житель - смакує ооо, ну дуже смачно(масло-масляне - знаю, знаю, але то правда!).
Тут варто спробувати кнедлі та гомбовці,  а також - місцеве вино і сири.
До речі - попереду в  моєму меню - банош, бограч (гострий суп, з декількома видами м'яса), крумплі і т. п.
*традиційно - тут використовують дуже багато спецій та особливо, полюбляють додавати - паприку( можливо, я помиляюсь, але це думка з боку)
Також не можу - не згадати про макаруни - у центрі міста знаходиться славетна кондитерська Штефаньо, а смачні ласощі з дального куточка України впевнено емігруюють у різні міста країни.
що ж тут - є куди піти - вже з трійка моїх улюблених закладів-кав'ярень ("Eat me", де найсмачніша кава в місті, "Антресоль" та "Шкатулка"), де Вас здивують смачною та апетитною їжею.
Звісно, здалося б ще сказти, що я тут працюю, але про це - в майбітніх, більш приватних розмовах))


А ще, з цього міста дуже зручно виїжджати, тому... чекайте продовження)

Коментарі

  1. Чудова стаття! От лиш про Сихів якісь стереотипи необгрунтовані. Живу тут 4 рік, машину ставимо на стоянку за 25 хв від хати.Ходимо вечорами,іноді дуже пізно, все спокійно. По Рясному або В.Великого я б мабуть так не пройшлась))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. це лише здогадки, а ще - переконання інших людей)
      Бо насправді, щоб зрозуміти, як живеться на Сихові - треба там жити! А тут, Вам, видніше)
      Дякую за коментар)

      Видалити

Дописати коментар

Популярні публікації